Pastorets

Llegendes del Castell de Montbui

L’any 2009, FUSIC (Fundació Societat i Cultura) inicia una col·laboració amb l’ajuntament de Bigues i Riells dins el programa Tallers per a la Festa, que té per objectiu la creació, recuperació o dinamització d’una festa popular o tradicional. L’ajuntament té el projecte de recuperar l’aplec que s’havia celebrat a les ruïnes del castell de Montbui, que s’havia perdut completament, i fer-ho tot prenent com a eix vertebrador de la festa l’extens i ric llegendari local, recollit per l’escriptora i folklorista Pilar Maspons (1841-1907), coneguda amb el pseudònim de Maria de Bell-lloc. El projecte es durà a terme a través de diferents tallers dirigits per professionals de diferents camps, que hauran d’aconseguir la col·laboració del màxim nombre possible de persones i entitats del municipi.
El pas previ és l’organització d’un taller literari, dirigit per l’escriptor Pau Joan Hernàndez. Els alumnes del taller coneixeran les llegendes, en faran una tria i acabaran escrivint una obra de teatre basada en aquestes llegendes, que serà l’embrió del que es representarà a l’aplec del castell.
El taller següent serà el d’interpretació teatral, a càrrec del director de teatre Martí Torras Mayneris, el qual, en primer lloc, fa la dramatització del text i tot seguit comença a preparar-ne la interpretació amb un nombrós grup d’actors de totes les edats i provinents en la seva majoria del grup de Pastorets del poble.
Paral·lelament, es posa en marxa un tercer taller, aquest de vestuari teatral, a càrrec de Susanna Navó. Sota la seva direcció, les talleristes dissenyaran primer i confeccionaran després tot el vestuari necessari per a l’obra.
Comença aleshores la implicació de les entitats locals. Els actors funden l’Associació Fem BiR, de dinamització cultural, centrada en un primer moment en la preparació de les representacions dels Pastorets a l’hivern i les Llegendes del castell de Montbui a l’estiu. Per la seva banda, s’incorporen al projecte el grup de grallers i timbalers del poble, que representaran el seguici del rei Carles a la llegenda de les Quatre Barres, el Col·lectiu de Dones, que apareixeran en l’obra com a mares de les donzelles cristianes a la llegenda del tribut de les Cent Donzelles, a més del grup local de Dansa del ventre, que actua en l’escena de l’harem del moro Mussa i la llegenda de les canyes que es tornen llances.
Finalment, després de molta il·lusió, molta feina i molt de patir, Llegendes del castell de Montbui es representa al setembre del 2010 a les ruïnes del castell. L’èxit de públic és enorme; l’espai, tot i que presenta evidents problemes d’accessibilitat i que queda força apartat del poble, gairebé no pot contenir la gent que hi puja. De nit, amb les ruïnes del castell il·luminades amb diferents efectes de llum, es crea un ambient gairebé màgic, que captiva el públic. L’experiència no podia ser més positiva.
Aquest èxit és el que anima tots els participants a tirar endavant una segona edició. Durant el 2011, s’organitzen dos nous tallers. El primer és de direcció teatral, a càrrec novament de Martí Torres. El segon, a càrrec de Glòria Morató, pretén anar més enllà pel camí de les llegendes: es tracta de construir els capgrossos de Bigues i Riells, inspirats en personatges llegendaris, perquè puguin acompanyar no només l’aplec del castell, sinó totes les festes del municipi. Aviat, els personatges prenen forma i per la festa major de Bigues es presenten en societat. Són el capgròs del Moro Mussa, que representa Bigues, i el de la Dona d’Aigua, personatge emblemàtic de Riells del Fai. L’organització de la representació ja no va a càrrec de FUSIC, sinó de la mateixa associació Fem BiR, amb el suport logístic i econòmic de l’ajuntament. Aquest suport és necessari per tal com l’acte només genera uns ingressos mínims, únicament de bar, ja que no es cobra entrada, mentre que les despeses són importants: instal·lació de llum i so i lloguer d’un grup electrogen que, a més, cal pujar fins a prop del castell.
Després de dos anys de representacions a les ruïnes del castell, l'espectacle comença a rodar per diferents localitzacions del municipi: la tercera i la quarta edicions es representen a Sant Miquel del Fai, la cinquena al darrere de l'església de Sant Pere, a la plaça Toni Nat, i la sisena a l'ermita de Sant Bartomeu de Mont-ras. En tots els casos, a més, l'espectacle s'amplia amb la incorporació d'una llegenda vinculada a l'espai. En la cinquena edició, a més, s'incorpora a la direcció Frederic Roda, del Teatre de Ponent de Granollers.

Pastorets 2009

Has d'acceptar les condicions de privacitat
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. Al continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra Política de galetes